Kontaktpunten 24 maart

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Marcus 11, 1-10, Jesaja 50, 4-7, Filippenzen 2, 6-11, Marcus 15, 1-39
Dit weekend vieren we Palmpasen en met het wijden van de palmtakjes, symbool van vreugde en leven, herdenken we de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem. We komen de kerk feestelijk binnen met mooi versierde palmpasenstokken. Dit soort processies zijn al een hele oude traditie. Al rond het jaar 400 werden in Jeruzalem palmprocessies gehouden. Deze zondag is ook de start van de Goede Week, de week waarin we het lijden, sterven en de verrijzenis van Jezus herdenken.De eerste lezing is dit weekend uit Deutero-Jesaja, het tweede deel van Jesaja. In dit gedeelte van Jesaja staan vier teksten die bekend zijn geworden als de liederen van de dienaar van de Heer. Het eerste lied gaat over de dienaar die door God geroepen is. Het tweede lied verhaalt hoe zwaar de zending van de dienaar is. Het derde lied waaruit we het eerste gedeelte lezen beschrijft de trouw van de dienaar van de Heer en het laatste lied werkt de rol van de dienaar verder uit.We lezen van de dienaar van de Heer dat God hem de gave van het woord heeft geschonken en dat hij ontmoedigden moed kan inspreken. De Eeuwige richt elke morgen zijn woord tot hem en hij luistert vol overgave. Hij heeft zich niet verzet tegen de Heer. Hij keerde zich niet af van diegene die hem sloegen, besmaadden en bespuwden. De Eeuwige zal hem helpen. Hij zal niet beschaamd staan en geen spier vertrekken. Hij weet dat hij niet te schande zal worden.Uit deze tekst blijkt de trouw van de dienaar. Hij spreekt de ontmoedigden moed in. Misschien dat dit wel verwijst naar het volk van Israël dat dit vertrouwen kwijt is. Ze zijn verbannen en geloven niet meer dat de Heer hen kan bevrijden. De trouwe dienaar wordt zelfs aangevallen vanwege zijn geloof en vertrouwen. Zeker in deze Goede Week zien we in deze trouwe dienaar parallellen met Jezus die trouw bleef aan zijn opdracht door lijden en sterven heen. Maar zou deze tekst niet ook een aansporing voor ieder van ons kunnen zijn? De Eeuwige is er niet alleen als het ons goed gaat. Integendeel, juist als het tegenzit is Hij onze bondgenoot.Samen Palmpasen vieren? Kom dan zaterdag om 19:30 uur of zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream.
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zaterdag 23 maart 19:00 uur Palmpasen/woord- en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 24 maart 9:30 uur Palmzondagviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Donderdag 28 maart 19:30 uur Witte Donderdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Thomaskoor
Vrijdag 29 maart 15:00 uur Kruisweg/gebedsviering. Voorgangers leken
Vrijdag 29 maart 19:30 uur Kruisverering/woord- en communieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Zaterdag 30 maart 21:00 uur Paaswake/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña m.m.v. Vamos
Zondag 31 maart 9:30 uur Paasviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Thomaskoor
Zondag 7 april 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. 
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 23/24, 28 maart
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Vastenactie (23/24 maart)
Steeds meer mensen hebben de laatste jaren direct of indirect te maken met de gevolgen van klimaatverandering. In Zimbabwe is het patroon van natte en droge seizoenen veranderd waardoor de voedselvoorziening sterk onder druk is komen te staan. Vastenactie helpt gezinnen met extra waterputten met kranen, inheemse gewassen en gemeenschappelijke moestuinen.
Ook wordt mensen in de gemeenschap naaien geleerd om zo extra inkomsten te verwerven. Wilt u ook bijdragen aan dit project? We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL 77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen o.v.v. Vastenactie.
Navormselgroepen (28 maart)
Jongeren uit onze parochie komen geregeld met jongeren uit de parochies van Blaricum en Laren bij elkaar om over de betekenis van het geloof in hun leven te praten.
Ze beginnen met een gezamenlijke maaltijd waarna ze bijvoorbeeld aan de hand van een filmpje of een verhaal verder praten. Soms helpen ze ook bij activiteiten in de parochie. Graag vragen we uw bijdrage in de kosten van deze bijeenkomsten. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Navormselgroepen
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:
Zaterdag om 19:30 uur
Zondag om 09:30 uur 
Donderdag om 19:30 uur 
Vrijdag om 15:00 uur 
Vrijdag om 19:30 uur
Zaterdag om 21:00 uur
De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.
Nieuws uit de parochie
Zaterdagavondviering
Zaterdag 23 maart om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen het verhaal van de intocht van Jezus in Jeruzalem volgens Marcus. Het vervoermiddel, een veulen, speelt in het verhaal een belangrijke rol. We willen met u nadenken wat de betekenis hiervan kan zijn. U bent van harte welkom.
Vespers tijdens de Goede Week
Waardoor laat je je leiden? Dat is het thema van de drie vespers tijdens de Stille Week. Je bent welkom om samen deze vraag te ontdekken. We worden stil, keren naar binnen en zoeken onze weg door de week waarin we het lijden, sterven en de opstanding van Jezus herdenken. We ontmoeten Hem in verhalen over zijn leven. In de dingen die Hij zegt en doet, de mensen die Hij ontmoet, de manier waarop Hij met hen omgaat. We ervaren de bevrijding die Hij Zacheüs, de vrouw bij de bron en de werkers in de wijngaard brengt. Jezus verandert mensenlevens. In de vieringen zoeken we in het spanningsveld tussen hebzucht en delen, jaloezie en tevredenheid, en onderdrukking en bevrijding naar hoe dit voor ons werkt. We heten je van harte welkom in deze Vespers in De Duif die op maandag 25, dinsdag 26 en woensdag 27 maart beginnen om 19.30u.
De voorbereidingsgroep met leden uit de Thomasparochie en De Duif.
Uitnodiging synodaal gesprek
Twee jaar geleden zijn we met parochianen uit Huizen, Blaricum en Laren samengekomen om na te denken rond het thema: samen onderweg zijn. Van deze bijeenkomst is een verslag naar het bisdom gestuurd als onze bijdrage aan eerste deel van de wereldwijde bisschoppensynode afgelopen oktober. Ook kwamen er verbeteringen voor onze parochie naar boven en daarmee zijn de locatieraden aan het werk gegaan.
Inmiddels is de tweede fase aangebroken waarin paus Franciscus ons opnieuw oproept om in gesprek te gaan. Er is een nieuw document opgesteld waarin ons gevraagd wordt om in gesprek te gaan rond het thema “Hoe kunnen we een meer synodale en missionaire Kerk zijn?”  We willen in gesprek gaan over rond vier vragen:Welke rol speelt mijn doopsel in mijn betrokkenheid bij de kerk?Wat zijn mijn eigen ervaringen met de missionaire kerk?Wat zijn mijn eigen ervaringen met een verwelkomende kerk?Wat zijn mijn ervaringen met de positie en rol van vrouwen in de kerk?Graag nodigt het bestuur alle parochianen van Huizen, Blaricum en Laren uit voor een bijeenkomst hierover op donderdag 4 april om 20:00 uur in de Thomaskerk. We zullen dan in vier groepen over een van deze onderwerpen praten. De avond duurt tot ongeveer 22:00 uur. Een verslag van de avond wordt naar het bisdom gestuurd als bijdrage voor de tweede wereldwijde bisschoppensynode later dit jaar. Daarnaast hopen we dat er ideeën bij zijn die we in onze eigen parochies kunnen toepassen. Om de avond goed te laten verlopen is het belangrijk u voor te bereiden door de handreiking voor het gesprek te lezen (www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/?p=news&id=5990&t=Landelijke+handreiking+voor+synodale+gesprekken). U kunt het document ook opvragen bij het secretariaat. We vragen u zich aan te melden voor deze avond bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). We hopen u 4 april te ontmoeten
Projectkoor oecumenische viering
Op 21 april 2024 is er opnieuw een gezamenlijke, oecumenische viering van de Thomaskerk en De Duif. De viering is nu om 10:00 uur in de Thomaskerk. Ook dit keer formeren we een projectkoor om een deel van de muziek te verzorgen. Iedereen kan meedoen. Het projectkoor zal onder leiding staan van Eric Bakker. Het projectkoor heeft een grote rol in zes liederen. Deze liederen zijn meerstemmig en kennen een actieve afwisseling tussen koor en kerkgangers. Er zijn moderne en klassieke werken bij. Zo laten we kerkmuziek in de volle breedte klinken! Meer informatie vindt u op de website www.rkhuizen.nl. Ter voorbereiding ontvangen alle deelnemers de bladmuziek en opnames om zich al een beetje te kunnen voorbereiden. We gaan uit van drie repetities. Die zijn voorlopig gepland op: woensdagavond 3 april om 19:30 uur, zondagmiddag 7 april om 15:30 uur en donderdagavond 18 april om 19:30 uur. Opgeven kan hier: Opgeven Oecumenisch koor
Mikel Palić, Marjan de Vries, Ruud Hehenkamp, Coby Wouda, Marion Brouwers en Eric Bakker.
Eerste vrijdagviering
De Heer is waarlijk opgestaan!’ Deze woorden klinken over de hele wereld. Met volle overtuiging, maar ook aarzelend, niet goed wetend wat je onder deze woorden moet verstaan. Aan de hand van de eerste getuigen gaan wij op weg naar het graf, om te zien en tot geloof te komen. Het godsonmogelijke blijkt mogelijk bij God: er is leven uit de dood vandaan. Wees welkom op vrijdag 5 april  om 10.15 uur in de Thomaskerk.
Familieviering
Zondag 7 april om 9:30 uur is het thema van de familieviering roeping. Een ‘roeping’ is iets anders dan een ‘beroep’. En een ‘beroepskeuze’ is weer wat anders dan je ‘geroepen voelen’. Binnenkort (21 april) is er bij de katholieken een zondag die ‘roepingen’-zondag heet. Hierbij gaat het vooral om priesterroepingen, om mensen dus die ‘priester’ willen worden. Dit klinkt als een beroepskeuze maar is voor hun tegelijkertijd een ‘roeping’. Er zijn genoeg beroepen die puur zakelijk zijn: het gaat dan gewoon om geld verdienen. En er zijn beroepen waar je bar weinig of zelfs niets mee verdient maar die je doet uit idealisme. Een goed voorbeeld hiervan is: monnik (m/v). Er zijn vele tussenvormen. Wanneer is een beroep een ‘roeping’? Is vrijwilliger zijn een roeping.
Vastendoek
Zoals elk jaar hangt er in deze vastentijd een vastendoek of hongerdoek voor het altaar. Op een kleurrijke manier vraagt het aandacht voor onze prachtige blauwe planeet. Wat is ze kwetsbaar in onze verscheurde wereld. Is de aarde bij ons in goede handen? Is zij ons wel ‘heilig’?
Gonzende rieten & heldere stemmen
Op zondag 7 april geeft het Goylants Kamerkoor samen  met de Clarionetten Capel uit Bilthoven een voorjaarsconcert. Het overkoepelende thema van de muziek is, hoe kan het anders, de lente, waarin vrolijkheid en liefde de boventoon voeren. De Clarionetten Capel bestaat uit twaalf klarinettisten, die instrumenten van hoog (es-klarinet) tot laag (contrabas-klarinet) bespelen. Dat levert een uniek geluid op, dat mooi combineert met de zangstemmen van het koor. Koor en Capel spelen enkele werken samen, maar op het programma staat ook a capella-muziek; o.a. liederen van John Dowland (16e eeuw) en Vaughan Williams en Gustav Holst (20e eeuw). Daarnaast speelt de Clarionetten Capel werken van Dvořak en Richard Strauss, speciaal voor dit ensemble gearrangeerd. Zondag 7 april om 15.30 uur in de  Vituskerk in Blaricum. De toegang is vrij. Er is een collecte bij de uitgang.
Orgelconcert Maarschalkerweerdorgel
In april bestaat het Maarschalkerweerd van de Vituskerk in Blaricum 150 jaar. Ter gelegenheid hiervan is er op zondag 21 april van 14.00 – 15.00 uur een orgelconcert in de Vituskerk. Bas Groenewoud en Herman van Dijk zullen het orgel bespelen en er zal iets worden verteld over de geschiedenis van het orgel. Toegang vrij, collecte na afloop.
Gebed om vrede
Is vrede hetzelfde als
afwezigheid van oorlog?
Staat vrede gelijk
met ontwapening?
Of zijn dat op zijn best
voorwaarden om tot
werkelijke vrede te komen?
Maar wat komt daarna ??


Wat is vrede?
Misschien dit:
je niet alleen afvragen:
wat is goed voor je gezin,
je eigen huis
maar ook en vooral
wat is goed voor een menswaardige samenleving,
een leefbare stad,
een land waar je veilig bent en groeien mag.

Wie bezeten wordt
door zijn bezit
vergeet al gauw
dat bezit nooit helemaal
persoonlijk is.
De aarde is rijk,
onze taak is niet
daarvan te verzamelen
maar ervan te delen.

Alleen dan zullen we
solidair zijn met diegenen
die minder hebben,
hier dichtbij en ver weg bij
alle volkeren.
Kortom: vrede is
elkaar vinden
over alle grenzen heen.
Geboeid worden omdat de andere anders is.
(www.kuleuven.be)
Ter bemoediging
Vasten is ook: eens wandelen in de vrije natuur,
en letten op de dingen die het milieu aantasten.
Vasten is ook geld geven, delen,
wat minder eten, drinken, roken en snoepen.
Vasten is ook blij leven,
en doorheen je hartelijkheid het thuis eens gezellig maken.
Vasten is oog hebben voor je medemens,
en iets doen samen met een andere leerling
die je niet zo goed kent.

Ja, vasten is zoveel.
Gerechtigheid doen, recht tegenover God staan.
Zo kan de vastentijd een bijzondere tijd zijn,
God danken voor alles wat je hebt, kunt en aan anderen te danken hebt.
God vragen je te aanvaarden met je tekorten en je wensen.
Maar vooral erin geloven dat het kan, en het kan!
(www.kuleuven.be
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.