Kontakpunten 31 maart

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Handelingen 10, 34a. 37-43, Kolossenzen 3, 1-4, Johannes 2-, 1-9
Deze zondag lezen we uit de brief van de apostel Paulus aan de inwoners van Kolosse. Kolosse ligt in het westen van Klein-Azië, wat nu west Turkije is. Deze brief hoort met de brieven aan de Efeziërs, de Filippenzen en aan Filemon tot de vier gevangenisbrieven omdat er gesteld wordt dat Paulus ze heeft geschreven toen hij gevangen zat. De eerste twee hoofdstukken van de brief aan de Kolossenzen zijn meer theoretisch en bevatten vooral uitleg over de kerk en de plaats van Christus in het heelal. De drie hoofdstukken daarna zijn veel praktischer en leggen uit wat het betekent om christen te zijn, hoe je je als christen moet gedragen.

We lezen de eerste regels van het derde hoofdstuk. Daarin lezen dat we, als we met Christus ten leven zijn gewekt, moeten zoeken wat boven is, daar waar Christus zetelt aan de rechterhand van God. We moeten zin zetten op het hemelse en niet het aardse. We zijn immers gestorven en leven nu met Christus verborgen in God. Als Christus verschijnt zullen wij ook met Hem verschijnen in heerlijkheid.

In deze tekst spreekt Paulus mensen aan die gedoopt zijn, die in Christus geloven en op hem vertrouwen. Hij stelt dat we ons niet moeten richten op het aardse, op roem, rijkdom of macht. Dat leven is dood. Door Pasen, door de verrijzenis van Christus hebben wij een nieuw leven. Een leven waarin we Jezus voorbeeld proberen te volgen, waarin we zoeken naar het hemelse, een leven waarin we zoveel mogelijk werken aan saamhorigheid, dienstbaarheid en vrede. Het gaat om ons innerlijk leven dat verborgen is in God. We hoeven ons niet te houden aan uiterlijkheden zoals richtlijnen over wat we wel of niet mogen eten of bepaalde kledingvoorschriften. Nee, het gaat om ons gedrag, gedrag zoals Jezus ons heeft voorgeleefd.

Met Pasen hernieuwen we onze doopbelofte. In het sacrament van het Heilig Doopsel worden we onvoorwaardelijk bevestigd als kind van God. Het Doopsel is het eerste onuitwisbare teken van Gods liefde. Met de hernieuwing van de doopbelofte bevestigen we dat wij ook toegewijd zijn aan de Eeuwige en Jezus voorbeeld willen volgen. We bevestigen dat we zorg willen blijven dragen voor elkaar en niet alleen maar denken aan ons eigen belang. Dat we proberen te leven op de manier die Paulus beschrijft. Gezegend Pasen.
Samen Pasen vieren? Kom dan zaterdag om 21:00 uur of zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. Denkt u aan de zomertijd
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zaterdag 30 maart 21:00 uur Paaswake/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña m.m.v. Vamos
Zondag 31 maart 9:30 uur Paasviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. Thomaskoor
Vrijdag 5 april 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 7 april 9:30 uur familieviering/woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg m.m.v. Cantores
Zondag 14 april 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. het Thomaskoor
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 30/31 maart
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Friersdale (30 maart)
Onze parochie ondersteunt de school en het kindertehuis opgezet door pater Wijnand van Wegen in Friersdale, Zuid-Afrika. Het elektriciteitsnet in Zuid-Afrika is erg onbetrouwbaar en werkt vaak urenlang niet. 
Daarom werken we er aan om de school en het kindertehuis door zonne-energie hier onafhankelijk van te maken. Omdat voor de watervoorziening het water opgepompt en gezuiverd moet worden, worden er naast zonnepanelen en batterijen voor bijvoorbeeld verlichting, koken of computers ook waterzuiveringsinstallaties aangeschaft op zonne-energie. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Friersdale.
Vastenactie (31 maart)
Steeds meer mensen hebben de laatste jaren direct of indirect te maken met de gevolgen van klimaatverandering. In Zimbabwe is het patroon van natte en droge seizoenen veranderd waardoor de voedselvoorziening sterk onder druk is komen te staan.
Vastenactie helpt gezinnen met extra waterputten met kranen, inheemse gewassen en gemeenschappelijke moestuinen. Ook wordt mensen in de gemeenschap naaien geleerd om zo extra inkomsten te verwerven. Wilt u ook bijdragen aan dit project? We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL 77 INGB 0003 9347 00 t.n.v. Missionaire Werkgroep Huizen o.v.v. Vastenactie.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:
Zaterdag om 21:00 uur
Zondag om 09:30 uur 
De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Kinderpaaswake
Zaterdag 30 maart is er om 19:00 uur een gezinsviering in de Vituskerk in Blaricum. Pastor Javier Acuña gaat voor in deze woord- en gebedsviering.

Tweede Paasdag
Maandag 1 april is er geen viering in de Thomaskerk. U bent van harte welkom om 11:00 uur in de Vituskerk in Blaricum. Voorganger in deze eucharistieviering is pastor Mikel Palić.
Uitnodiging synodaal gesprek
Twee jaar geleden zijn we met parochianen uit Huizen, Blaricum en Laren samengekomen om na te denken rond het thema: samen onderweg zijn. Van deze bijeenkomst is een verslag naar het bisdom gestuurd als onze bijdrage aan eerste deel van de wereldwijde bisschoppensynode afgelopen oktober. Ook kwamen er verbeteringen voor onze parochie naar boven en daarmee zijn de locatieraden aan het werk gegaan.
Inmiddels is de tweede fase aangebroken waarin paus Franciscus ons opnieuw oproept om in gesprek te gaan. Er is een nieuw document opgesteld waarin ons gevraagd wordt om in gesprek te gaan rond het thema “Hoe kunnen we een meer synodale en missionaire Kerk zijn?”  We willen in gesprek gaan over rond vier vragen:
Welke rol speelt mijn doopsel in mijn betrokkenheid bij de kerk?
Wat zijn mijn eigen ervaringen met de missionaire kerk?
Wat zijn mijn eigen ervaringen met een verwelkomende kerk?
Wat zijn mijn ervaringen met de positie en rol van vrouwen in de kerk?
Graag nodigt het bestuur alle parochianen van Huizen, Blaricum en Laren uit voor een bijeenkomst hierover op donderdag 4 april om 20:00 uur in de Thomaskerk. We zullen dan in vier groepen over een van deze onderwerpen praten. De avond duurt tot ongeveer 22:00 uur. Een verslag van de avond wordt naar het bisdom gestuurd als bijdrage voor de tweede wereldwijde bisschoppensynode later dit jaar. Daarnaast hopen we dat er ideeën bij zijn die we in onze eigen parochies kunnen toepassen. Om de avond goed te laten verlopen is het belangrijk u voor te bereiden door de handreiking voor het gesprek te lezen (www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/?p=news&id=5990&t=Landelijke+handreiking+voor+synodale+gesprekken). U kunt het document ook opvragen bij het secretariaat. We vragen u zich aan te melden voor deze avond bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). We hopen u 4 april te ontmoeten
Eerste vrijdagviering
De Heer is waarlijk opgestaan!’ Deze woorden klinken over de hele wereld. Met volle overtuiging, maar ook aarzelend, niet goed wetend wat je onder deze woorden moet verstaan. Aan de hand van de eerste getuigen gaan wij op weg naar het graf, om te zien en tot geloof te komen. Het godsonmogelijke blijkt mogelijk bij God: er is leven uit de dood vandaan. Wees welkom op vrijdag 5 april  om 10.15 uur in de Thomaskerk.
Familieviering
Zondag 7 april om 9:30 uur is het thema van de familieviering roeping. Een ‘roeping’ is iets anders dan een ‘beroep’. En een ‘beroepskeuze’ is weer wat anders dan je ‘geroepen voelen’. Binnenkort (21 april) is er bij de katholieken een zondag die ‘roepingen’-zondag heet. Hierbij gaat het vooral om priesterroepingen, om mensen dus die ‘priester’ willen worden. Dit klinkt als een beroepskeuze maar is voor hun tegelijkertijd een ‘roeping’. Er zijn genoeg beroepen die puur zakelijk zijn: het gaat dan gewoon om geld verdienen. En er zijn beroepen waar je bar weinig of zelfs niets mee verdient maar die je doet uit idealisme. Een goed voorbeeld hiervan is: monnik (m/v). Er zijn vele tussenvormen. Wanneer is een beroep.
Paaslunch
Graag nodigen we u uit om op zondag 7 april met ons een gezellige Paaslunch te gebruiken! Op een geschikt tijdstip, nl. om 11.00 uur. Vlak na de viering van 09.30 uur, waarbij u natuurlijk ook welkom bent. We vinden het prettig om u te ontmoeten in de Thomaskerk. Daar bieden wij u die Paaslunch graag aan. Niet op Pasen zelf natuurlijk, maar een week daarna, op de zondag die Beloken Pasen heet en de Paastijd afsluit.
De eenvoudige lunch zal een uurtje duren en zeker om 12.30 uur afgelopen zijn. We hopen dat u komt! Maar laat u dat even weten? Aanmelden bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Liefst vóór Witte Donderdag 4 april. Wanneer vervoer voor u een probleem is, geeft u dat ook aan en wij proberen dat voor u te regelen.
De locatieraad
Bijbelleesavond
Op maandag 8 april van 20.00- 22.00 uur is er weer een bijbelleesavond. Deze keer in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum. Dit jaar wordt gelezen uit het boek Samuel. Elke avond is weliswaar een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat op zich, dus u kunt op elk moment instromen. Aanmelden en meerinformatie bij Cuno Lavaleije (035-8886946, cuno66@gmail.com)
Bedevaart Heiloo 
De maand mei is Mariamaand. Daarom willen we als parochie op vrijdag 24 mei een bedevaart maken naar Heiloo. Daar zullen wij Maria vereren en onze onderlinge banden een beetje aanhalen door samen te vieren en te lunchen. Het dagprogramma bestaat in grote lijnen uit:
11.00 uur, ontvangst met koffie en verhaal over het heiligdom.
11.45 uur eucharistische aanbidding
13.00 uur verzorgde lunch in het Oesdom
14.00 uur rozenkransgebed
14.30 uur eucharistieviering
15.30 uur vrije tijd, podcast tour, kruisweg, winkeltje
16.30 uur vertrek
De kosten voor de koffie en lunch bedragen € 12,95 p.p. Voor het vervoer willen we eerst weten wie er mee gaan om dan een keus te maken tussen een bus huren of met eigen auto’s gaan. Aanmelden kunt u middels een formulier achter in de kerk of via de mail bij ton.hekkenberg@outlook.com. Graag met vermelding van:
– naam en adres
– het aantal personen dat mee wil
– of u beschikt over eigen vervoer
– en of u in dat geval ook nog mensen mee kunt nemen.
Parochie-uitje 
De jaarlijkse busreis georganiseerd door de Vitusparochie gaat dit jaar naar de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot. Het uitje is op vrijdag 19 april. De bus vertrekt om 9:00 uur vanaf de Schapendrift in Blaricum. Na ontvangst met koffie en iets lekkers is er een rondleiding van ongeveer anderhalf uur. Na de lunch is er vrij te besteden tijd en kunt u ook de kloosterwinkel bezoeken. Rond 16:00 uur vertrekt de bus terug naar Blaricum. De kosten inclusief lunch zijn € 67,50. Parochianen uit Huizen zijn van harte uitgenodigd deel te nemen. U kunt een inschrijfformulier vinden in de hal van de kerk of op de website van Blaricum (//vitusblaricum.nl). U kunt zich nog opgeven tot en met 2e Paasdag, liefst via email: activiteitenvitus@hotmail.com
Vastendoek
Ook dit jaar hangt er voor het altaar een zogenaamd ‘Hongerdoek’. We kunnen het ook Vastendoek noemen of Vastenactiedoek. Onze MOV-groep zorgt voor dit doek en voor de vastenactie: dit jaar voor Zimbabwe. Geregeld zien we een andere afbeelding op het doek. Dit jaar plaatst de afbeelding onze aarde in het middelpunt. Twee paar handen omringen haar. Voorzichtig. Beschermend. De achtergrond toont een versnipperde wereld. Hier en daar een tekst. Om over na te denken!!
Gonzende rieten & heldere stemmen
Op zondag 7 april geeft het Goylants Kamerkoor samen  met de Clarionetten Capel uit Bilthoven een voorjaarsconcert. Het overkoepelende thema van de muziek is, hoe kan het anders, de lente, waarin vrolijkheid en liefde de boventoon voeren. De Clarionetten Capel bestaat uit twaalf klarinettisten, die instrumenten van hoog (es-klarinet) tot laag (contrabas-klarinet) bespelen. Dat levert een uniek geluid op, dat mooi combineert met de zangstemmen van het koor. Koor en Capel spelen enkele werken samen, maar op het programma staat ook a capella-muziek; o.a. liederen van John Dowland (16e eeuw) en Vaughan Williams en Gustav Holst (20e eeuw). Daarnaast speelt de Clarionetten Capel werken van Dvořak en Richard Strauss, speciaal voor dit ensemble gearrangeerd. Zondag 7 april om 15.30 uur in de  Vituskerk in Blaricum. De toegang is vrij. Er is een collecte bij de uitgang.
Orgelconcert Maarschalkerweerdorgel
In april bestaat het Maarschalkerweerd van de Vituskerk in Blaricum 150 jaar. Ter gelegenheid hiervan is er op zondag 21 april van 14.00 – 15.00 uur een orgelconcert in de Vituskerk. Bas Groenewoud en Herman van Dijk zullen het orgel bespelen en er zal iets worden verteld over de geschiedenis van het orgel. Toegang vrij, collecte na afloop.
Bedevaart naar Banneux 
(24 – 28 mei en 23-27 augustus)
Caritas Banneux Bisdom Haarlem – Amsterdam organiseert ook dit jaar weer twee bedevaarten naar Banneux. In 1933 verscheen Maria aan een jong meisje, Mariette Beco. Maria noemde zich hier ‘de Maagd der Armen’ en ‘Moeder van de Verlosser’.  Jaarlijks komen velen naar deze bedevaartplaats in de Ardennen  voor een bezoek aan het heiligdom en om de handen in de bron bij de verschijningsplaats te steken. Op vrijdag rijden enkele bussen langs verschillende opstappunten. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen per regio. Een van de bussen is toegankelijk voor roelstoelgebruikers. In Banneux verblijven we in de Hospitaliteit. Voor wie het nodig heeft, is verpleegkundige zorg aanwezig. In Banneux is er tijd voor ontspanning, ontmoeting en samen vieren. Elke dag vieren we de H. Mis en nemen deel aan het ziekenlof. Ook zal er een lichtprocessie zijn en wordt de kruisweg gebeden. Op zondag is de internationale hoogmis met als hoofdcelebrant een van de Nederlandse bisschoppen. Op dinsdag is de terugreis naar Nederland. De kosten voor de bedevaart zijn: €325. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op banneux.bisdomhaarlem@outlook.nl.
SamenKerk
In de hal ligt het paasnummer van SamenKerk met alles over de paaslach en andere paastradities. U leest ook over de komst van de reliekschrijn van de heilige Bernadette van Lourdes naar Nederland en hoe en waar u deze kunt bezoeken. Neemt u vooral een exemplaar mee voor uzelf en eventueel een tweede voor een ander. U kunt de SamenKerk ook digitaal lezen via www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/samenkerk.php?id=202403
Gebed om vrede
De vrede van Jezus de levende:
licht door het duister heen,
liefde sterker dan de dood,
recht en genade,
die vrede mag oplaaien
in onze wereld, in onze huizen.
(www.kuleuven.be)
Polderloop Eemnes
Zondag 7 april is de Eemnesser polder het decor zijn voor de 46e Polderloop. Er kan dan gewandeld worden over 5 km en er kan worden hardgelopen over 5, 10 en 15 km. De organisatie is in handen van de KPJ- Eemnes en de Stichting Friersdale-Eemnes. De inschrijving is op zondag 7 april van 12.00 tot 12.45 uur op De Deel, Wakkerendijk 162 in Eemnes. Het startschot klinkt om 13.00 uur aan het begin van de Jonge Jaapeweg, vlakbij De Deel. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 5,–. Zij kunnen alleen meedoen met de 5 km. Deelnemers vanaf 13 jaar betalen € 12,50. Om 15.00 uur is de prijsuitreiking op De Deel. De opbrengst van de Polderloop komt ten goede aan het Zonnepanelenproject in Friersdale, Zuid-Afrika.
Terugblik Palmpasen
Zaterdagmiddag was het een gezellige drukte in de Thomaskerk. Een groep van meer dan 30 kinderen met begeleiders was bezig om een palmpasenstok te versieren. De kleuren voor het crêpepapier werden gekozen om het om het kruis te wikkelen. De stokken werden versierd met eieren, kuikentjes en natuurlijk een broodhaantje en een palmtakje. Zondag tijdens de viering waren de resultaten te bewonderen tijdens de processies. Maar liefst drie keer werd er door zo’n 25 kinderen met de palmpaasstokken rondgelopen in de kerkzaal. Dat maakte het een bijzondere viering.
Afwezig
In verband met een retraite zijn de kapelaans Mikel Palić en Javier Acuña en diaken Ignacio Jimenez afwezig van maandag 1 april t/m zondag 7 april. Voor noodgevallen is pastoor Nico van de Peet telefonisch bereikbaar via het secretariaat van Laren: 035-5382071. Een en ander kunt u ook terugvinden op de website www.sintjanlaren.nl
Ter bemoediging
Pasen
Het zal zijn als het ontwaken uit een winterslaap,
de frisheid van een dauwtrip,
de ochtendzon tegemoet.
Het zal zijn als kiemen in de donkere aarde
barsten uit de knop,
ontvouwen van nieuw groen na ijs en dorre koude.
Het zal zijn als een ontwapenende glimlach
twee vragende ogen
hoop in woord
warme nabijheid die je doen opstaan uit wat je verpletterend verlamde.
Zo is verrijzen:
Christus gaat ons voor in een leven uit de dood.
Pasen:
nooit te vroeg,
nooit te laat.
(Katleen Boedt) 
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.