Kontaktpunten 7 april

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Handelingen 4, 32-35, 1 Johannes 5, 1-6, Johannes 20, 19-31
Dit weekend lezen we net als het afgelopen weekend en de komende weekenden uit het boek Handelingen van de apostelen. Dit boek is geschreven door dezelfde persoon als het evangelie van Lucas. Het evangelie gaat over het leven en werk van Jezus, terwijl Handelingen gaat over de verspreiding van het christendom in het Romeinse Rijk. Handelingen is niet alleen bedoeld om feiten te vertellen over deze eerste periode van het christendom, maar het beschrijft ook de ideale christelijke gemeente.
De eerste hoofdstukken van Handelingen schetsen de voorspoedige groei van het aantal volgelingen van Jezus. Van de twaalf apostelen, via de 120 die zorgen dat het aantal apostelen weer naar twaalf gaat tot de 3000 mensen die zich met Pinksteren laten dopen. Handelingen 2 beschrijft de gemeenschap van gelovigen: Alles is gemeenschappelijk en de gelovigen gaan trouw naar de tempel en breken het brood. In de lezing van vandaag uit hoofdstuk 4 wordt dit ideale plaatje herhaald.We lezen dat de gelovigen één van hart en één van ziel zijn. Ze bezitten alles gemeenschappelijk. Met kracht leggen de apostelen getuigenis af van de verrijzenis van de Heer Jezus en genade rust op hen allen. Niemand is noodlijdend omdat bezittingen verkocht worden en de opbrengst door de apostelen wordt uitgedeeld naar ieders behoefte.Zowel in hoofdstuk 2 als in hoofdstuk 4 benadrukt Lucas dat de gelovigen alles gemeenschappelijk hebben. Daaruit blijkt hoe belangrijk hij dit vindt. Direct na deze lezing staat er wat er kan gebeuren als een gelovige zich hieraan onttrekt en bezittingen voor zichzelf houdt. Ananias en zijn vrouw Saffira die een deel van de opbrengst van de verkoop van hun grond achterhouden worden hiervoor met de dood bestraft.Wij zijn toch wel ver verwijderd van de ideale situatie zoals beschreven in Handelingen. Steeds weer horen we dat de kloof tussen arm en rijk in de wereld groter is geworden. De lijst met miljardairs is weer groter geworden bleek afgelopen week. Daar horen wij weliswaar niet toe, maar vergeleken met heel veel anderen zijn we heel rijk. Hoewel de lezing van vandaag een ideale wereld beschrijft kan het misschien ook voor ons aanleiding zijn om na te denken hoe wij omgaan met onze rijkdom.Samen nadenken over onze roeping? Kom danzondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. Denkt u aan de zomertijd
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 7 april 9:30 uur familieviering/woord- en communieviering. Voorganger diaken Ton Hekkenberg m.m.v. Cantores
Zondag 14 april 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. het Thomaskoor
Zaterdag 20 april 19:00 uur woord en gebedsviering. Voorgangers leken
Zondag 21 april 11:00 uur oecumenische viering. Voorgangers ds. Marjan de Vries en pastor Mikel Palić
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 7 april
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Roepingen
Het thema van de viering dit weekend is “Waartoe voel jij je geroepen”. We denken na over onze eigen roeping. Vooruitlopend op roepingenzondag over twee weken vragen we u om dit weekend in het bijzonder te bidden voor mensen die zich geroepen voelen om priester of religieuze te worden.
We collecteren voor de priesteropleiding van ons bisdom tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Roepingen.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de St. Vituskerk BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Familieviering
Zondag 7 april om 9:30 uur is het thema van de familieviering roeping. Een ‘roeping’ is iets anders dan een ‘beroep’. En een ‘beroepskeuze’ is weer wat anders dan je ‘geroepen voelen’. Binnenkort (21 april) is er bij de katholieken een zondag die ‘roepingen’-zondag heet. Hierbij gaat het vooral om priesterroepingen, om mensen dus die ‘priester’ willen worden. Dit klinkt als een beroepskeuze maar is voor hun tegelijkertijd een ‘roeping’. Er zijn genoeg beroepen die puur zakelijk zijn: het gaat dan gewoon om geld verdienen. En er zijn beroepen waar je bar weinig of zelfs niets mee verdient maar die je doet uit idealisme. Een goed voorbeeld hiervan is: monnik (m/v). Er zijn vele tussenvormen. Wanneer is een beroep een ‘roeping’? Is vrijwilliger zijn een roeping?
Wereldwinkel
Op zondag 7 april kunt u na de viering inkopen doen bij de wereldwinkel. Lekkere en eerlijke levensmiddelen, mooie en originele cadeaus. Er is vast wel iets bij dat u kunt gebruiken. Hebt u niets nodig? Koop dan iets voor de Voedselbank
Bijbelleesavond
Op maandag 8 april van 20.00- 22.00 uur is er weer een bijbelleesavond. Deze keer in de koffiekamer bij de Vituskerk in Blaricum. Dit jaar wordt gelezen uit het boek Samuel. Elke avond is weliswaar een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat op zich, dus u kunt op elk moment instromen. Aanmelden en meerinformatie bij Cuno Lavaleije (035-8886946, cuno66@gmail.com)
Oecumenische viering
Na bijna twee jaar wachten is er op zondag 21 april weer een oecumenische viering. Het thema van de dienst is ‘Is de kerk je tweede thuis?’ Wat betekent ‘thuis’? Een plaats waar het veilig en vertrouwd is, waar je je welkom voelt, waar je tot rust kunt komen?  Is de kerk zo’n plaats voor ons? Voor De Duif is dat een actueel thema, nu de twee wijkgemeentes Goede Herder en Oosterlicht samen verder gaan als De Duif. Wat is er nodig om je thuis te voelen in de nieuwe situatie? En hoe is het voor ons allemaal bij een oecumenische dienst? Voelt dat ook als thuiskomen? O.l.v. Eric Bakker zal een projectkoor van gemeenteleden uit beide kerken weer een muzikale bijdrage leveren aan de viering. Dat wordt vast weer een succes! We hopen u/jullie allemaal te zien op zondag 21 april om 11:00 uur in de Thomaskerk. Er is kindernevendienst en er wordt oppas aangeboden voor de jongste kinderen. U bent vanaf 10:30 uur welkom voor een kopje koffie of thee.
Bedevaart Heiloo 
De maand mei is Mariamaand. Daarom willen we als parochie op vrijdag 24 mei een bedevaart maken naar Heiloo. Daar zullen wij Maria vereren en onze onderlinge banden een beetje aanhalen door samen te vieren en te lunchen. Het dagprogramma bestaat in grote lijnen uit:
11.00 uur, ontvangst met koffie en verhaal over het heiligdom.
11.45 uur eucharistische aanbidding
13.00 uur verzorgde lunch in het Oesdom
14.00 uur rozenkransgebed
14.30 uur eucharistieviering
15.30 uur vrije tijd, podcast tour, kruisweg, winkeltje
16.30 uur vertrek
De kosten voor de koffie en lunch bedragen € 12,95 p.p. Voor het vervoer willen we eerst weten wie er mee gaan om dan een keus te maken tussen een bus huren of met eigen auto’s gaan. Aanmelden kunt u middels een formulier achter in de kerk of via de mail bij ton.hekkenberg@outlook.com. Graag met vermelding van:
– naam en adres
– het aantal personen dat mee wil
– of u beschikt over eigen vervoer
– en of u in dat geval ook nog mensen mee kunt nemen.
Gonzende rieten & heldere stemmen
Op zondag 7 april geeft het Goylants Kamerkoor samen  met de Clarionetten Capel uit Bilthoven een voorjaarsconcert. Het overkoepelende thema van de muziek is, hoe kan het anders, de lente, waarin vrolijkheid en liefde de boventoon voeren. De Clarionetten Capel bestaat uit twaalf klarinettisten, die instrumenten van hoog (es-klarinet) tot laag (contrabas-klarinet) bespelen. Dat levert een uniek geluid op, dat mooi combineert met de zangstemmen van het koor. Koor en Capel spelen enkele werken samen, maar op het programma staat ook a capella-muziek; o.a. liederen van John Dowland (16e eeuw) en Vaughan Williams en Gustav Holst (20e eeuw). Daarnaast speelt de Clarionetten Capel werken van Dvořak en Richard Strauss, speciaal voor dit ensemble gearrangeerd. Zondag 7 april om 15.30 uur in de  Vituskerk in Blaricum. De toegang is vrij. Er is een collecte bij de uitgang.
Orgelconcert Maarschalkerweerdorgel
In april bestaat het Maarschalkerweerd van de Vituskerk in Blaricum 150 jaar. Ter gelegenheid hiervan is er op zondag 21 april van 14.00 – 15.00 uur een orgelconcert in de Vituskerk. Bas Groenewoud en Herman van Dijk zullen het orgel bespelen en er zal iets worden verteld over de geschiedenis van het orgel. Toegang vrij, collecte na afloop.
Gabriel Fauré concert
In 2024 is het 100 jaar geleden dat Gabriel Fauré (1845–1924) is overleden. In dit herdenkingsjaar voert COV-Hilversum op zondag 21 april om 15:00 uur drie van zijn werken uit. Gabriel Fauré: een begaafde componist van melodieuze, vaak ingetogen, muziek met een romantische inslag. Voor velen herkenbare klanken! Raoul Steffani is de bariton bij het concert. Steffani ontving vorig jaar de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur & Media) na een concert in het Muziekgebouw aan het IJ. Jonne Vogel is de andere solist tijdens dit concert. De werken die worden uitgevoerd zijn Pavane, Cantique de Jean Racine en Requiem. U bent van harte welkom in het MCO-gebouw, Heuvellaan 33 in Hilversum. Meer informatie vindt u via www.covhilversum.nl. Kaarten à €22,50 (jongeren t/m 18 jaar €11,-) kunt u bestellen via www.mcogebouw.nl/agenda.
Bedevaart naar Banneux 
(24 – 28 mei en 23-27 augustus)
Caritas Banneux Bisdom Haarlem – Amsterdam organiseert ook dit jaar weer twee bedevaarten naar Banneux. In 1933 verscheen Maria aan een jong meisje, Mariette Beco. Maria noemde zich hier ‘de Maagd der Armen’ en ‘Moeder van de Verlosser’.  Jaarlijks komen velen naar deze bedevaartplaats in de Ardennen  voor een bezoek aan het heiligdom en om de handen in de bron bij de verschijningsplaats te steken. Op vrijdag rijden enkele bussen langs verschillende opstappunten. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen per regio. Een van de bussen is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In Banneux verblijven we in de Hospitaliteit. Voor wie het nodig heeft, is verpleegkundige zorg aanwezig. In Banneux is er tijd voor ontspanning, ontmoeting en samen vieren. Elke dag vieren we de H. Mis en nemen deel aan het ziekenlof. Ook zal er een lichtprocessie zijn en wordt de kruisweg gebeden. Op zondag is de internationale hoogmis met als hoofdcelebrant een van de Nederlandse bisschoppen. Op dinsdag is de terugreis naar Nederland. De kosten voor de bedevaart zijn: €325. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op banneux.bisdomhaarlem@outlook.nl.
Gebed om vrede
Vrede
is maar een woord
zo vaak al gehoord
nog is er
oorlog en geweld
waarbij een mensenleven niet telt

de wereld
zou mooier zijn
als mensen vreedzaam
zouden leven met elkaar
ongeacht
welke huidskleur
of geloofsovertuiging

Vrede, laat elkaar in waarde
(Paula Hagenaars)
Polderloop Eemnes
Zondag 7 april is de Eemnesser polder het decor zijn voor de 46e Polderloop. Er kan dan gewandeld worden over 5 km en er kan worden hardgelopen over 5, 10 en 15 km. De organisatie is in handen van de KPJ- Eemnes en de Stichting Friersdale-Eemnes. De inschrijving is op zondag 7 april van 12.00 tot 12.45 uur op De Deel, Wakkerendijk 162 in Eemnes. Het startschot klinkt om 13.00 uur aan het begin van de Jonge Jaapeweg, vlakbij De Deel. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 5,–. Zij kunnen alleen meedoen met de 5 km. Deelnemers vanaf 13 jaar betalen € 12,50. Om 15.00 uur is de prijsuitreiking op De Deel. De opbrengst van de Polderloop komt ten goede aan het Zonnepanelenproject in Friersdale, Zuid-Afrika.
Terugblik Goede Week en Pasen
De Goede Week begon met drie gezamenlijke vespers in De Duif. Veel parochianen waren aanwezig bij deze meditatieve vieringen waarin ontmoeting en keuzes maken centraal stonden. Op Witte Donderdag herdachten we het Laatste Avondmaal met een mooie eucharistieviering die uitliep op de leegte en stilte op weg naar Goede Vrijdag. Tijdens de Kruisweg en Kruisverering op vrijdag herdachten we met bloemen Jezus lijden en sterven in twee ingetogen vieringen. Zaterdagavond begon de viering in het donker en pas na de lezingen uit het Oude Testament werd het licht in de kerkzaal en beleefden we de verrijzenis van Christus. Een feestelijke viering met mooie zang van Vamos. 1e Paasdag  zong het Thomaskoor prachtig a capella het Victimae pascháli láudes. Een week om met vreugde op terug te kijken.
Ter bemoediging
U hebt mij geschapen,
uniek en eenmalig.
U houdt van mij en U kent mij,
zelfs beter dan ik mezelf ken.
U vertrouwt mij een bijzondere taak toe
die enkel ik in deze wereld kan vervullen.

De heilige Augustinus bad:
“Heer Jezus, laat mij mezelf kennen,
laat mij U kennen…
Laat mij alles wat mij overkomt,
aanvaarden als van U…
en steeds verlangen U te volgen.”

Heer, ik bied U ditzelfde gebed aan
met het geloof, het vertrouwen
en de liefde van mijn hart.
Ik weet dat ik zwak ben,
en steeds weer word verleid andere wegen te gaan,
maar ik vertrouw op uw Kracht
en op uw eindeloze barmhartige Liefde.
Amen.
(Zuster Mary Amata Mueller, Dominicanessen van Sint Cecilia) 
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.