Kontaktpunten 14 april

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Handelingen 3, 13-15. 17-19, 1 Johannes2, 1-5a, Lucas 24, 35-48
We lezen dit weekend net als vorige week uit het boek Handelingen van de Apostelen. De lezing is een gedeelte van een toespraak die Petrus houdt nadat hij een lamme die elke dag bij de tempelpoort zat te bedelen, heeft genezen.
We lezen dat de God van Abraham, Isaak en Jakob zijn dienaar Jezus verheerlijkt, die de toehoorders hebben overgeleverd en verloochend terwijl Pilatus vond dat Hij vrijgelaten moest worden. Als gunst hebben ze om de vrijlating van een moordenaar gevraagd. De vorst des levens hebben ze gedood. God heeft Hem echter uit de doden doen opstaan en daarvan zijn de leerlingen getuigen. De toehoorders en hun overheden hebben echter in onwetendheid gehandeld. Hiermee heeft God in vervulling doen gaan wat hij via alle profeten had aangekondigd, namelijk dat zijn Messias zou sterven. Petrus roept op tot bekering en berouw zodat zonden worden uitgewist.
Petrus beschuldigt de toeschouwers flink. Het contrast tussen de moordenaar die zij laten leven en de vorst des levens die ze doden benadrukt dit extra. Daarna echter verzacht hij zijn verwijten door te stellen dat ze in onwetendheid hebben gehandeld. Daaruit kunnen we opmaken dat we fouten mogen maken. We willen niet zondigen, maar in de praktijk gebeurt het soms toch. Wanneer we iemand niet serieus nemen. Wanneer we iemand negeren. Wanneer we iets voor onszelf houden en niet willen delen. Wanneer we iemands probleem negeren. Maar wat dan?Petrus geeft aan dat onze zonden uitgewist worden als we berouw tonen en bekering. Daarvoor moeten we fouten erkennen. Fouten maken is menselijk. Het hoort erbij. Maar het is wel belangrijk dat we beseffen dat iets niet goed is gegaan en dat we het een volgende keer beter willen doen. Dat we open staan voor onze blinde vlekken en kunnen leren van onze fouten. Dat we van standpunt durven wisselen. Dat we ergens op terug willen komen en een andere kant op gaan.We zijn niet zo sterk in het erkennen van onze eigen fouten en in het uitspreken daarvan. Toch zou het goed zijn om dat vooral in de paastijd wel te doen. Pasen vraagt om nieuw leven. Laten we samen op weg gaan en elkaar helpen in dat nieuwe leven.
Samen de paastijd beleven? Kom dan
zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen
De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk

Zondag 14 april 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. het Thomaskoor

Zaterdag 20 april 19:00 uur woord en gebedsviering. Voorgangers leken

Zondag 21 april 11:00 uur oecumenische viering. Voorgangers ds. Marjan de Vries en pastor Mikel Palić

Zondag 28 april 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 14 april
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Onderhoud
De afgelopen weken is een van onze vrijwilligers druk bezig geweest met het verven van alle keukenkastjes. In de prachtige, groene kleur ziet de keuken er weer als nieuw uit. Geweldig dat we zulke vrijwilligers hebben! Maar om dit en ander onderhoud te kunnen doen zijn  ook materialen nodig.
We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Onderhoud.
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:
Zondag om 09:30 uur vanuit de Thomaskerk
Zondag om 11:00 uur vanuit de St. Vituskerk Blaricum
De vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.
Lijkt het u leuk om af en toe de camera te bedienen voor de livestreamuitzendingen, neem dan contact op met Marion Brouwers (marion@vanderpaardt.nl, 06-48755843) of kom een keer kijken in de sacristie op zondagochtend. Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Zaterdagavondviering
Zaterdag 20 april om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen het verhaal van de Goede Herder, de middelste van de zeven “Ik ben” woorden van Jezus. Wat wil Hij ons hiermee zeggen? Hierover willen we met u nadenken tijdens de viering. U bent van harte welkom.
Oecumenische viering
Na bijna twee jaar wachten is er op zondag 21 april weer een oecumenische viering. Het thema van de dienst is ‘Is de kerk je tweede thuis?’ Wat betekent ‘thuis’? Een plaats waar het veilig en vertrouwd is, waar je je welkom voelt, waar je tot rust kunt komen?  Is de kerk zo’n plaats voor ons? Voor De Duif is dat een actueel thema, nu de twee wijkgemeentes Goede Herder en Oosterlicht samen verder gaan als De Duif. Wat is er nodig om je thuis te voelen in de nieuwe situatie? En hoe is het voor ons allemaal bij een oecumenische dienst? Voelt dat ook als thuiskomen?
O.l.v. Eric Bakker zal een projectkoor van gemeenteleden uit beide kerken weer een muzikale bijdrage leveren aan de viering. Dat wordt vast weer een succes! We hopen u/jullie allemaal te zien op zondag 21 april om 11:00 uur in de Thomaskerk. Er is kindernevendienst en er wordt oppas aangeboden voor de jongste kinderen. U bent vanaf 10:30 uur welkom voor een kopje koffie of thee.
Peuterviering
Zondag 28 april om 12:40 uur is er speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Thomaskerk. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. De viering duurt ongeveer 20 minuten.
Boekenmarkt
Hebt u nog boeken, puzzels of Cd’s over, lever ze dan in voor de boekenmarkt in de Thomaskerk. We hebben al een flinke hoeveelheid boeken in allerlei talen ontvangen, maar er kunnen er nog bij. De opbrengt van de boekenmarkt is voor de Mariakapel. We verwachten de plannen daarvoor op de parochiebijeenkomst op donderdag 27 juni te kunnen presenteren. Om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven boeken te kopen willen we op Koningsdag, zaterdag 27 april alvast een eerste verkoopdag houden. Wilt u een aantal uren helpen bij deze verkoop, of hebt u boeken voor de verkoop, neem dan contact op met Johanna van Winsen (j.halfschepel@ziggo.nl, 06-10501728).
Bedevaart Heiloo 
De maand mei is Mariamaand. Daarom willen we als parochie op vrijdag 24 mei een bedevaart maken naar Heiloo. Daar zullen wij Maria vereren en onze onderlinge banden een beetje aanhalen door samen te vieren en te lunchen. Het dagprogramma bestaat in grote lijnen uit:
11.00 uur, ontvangst met koffie en verhaal over het heiligdom.
11.45 uur eucharistische aanbidding
13.00 uur verzorgde lunch in het Oesdom
14.00 uur rozenkransgebed
14.30 uur eucharistieviering
15.30 uur vrije tijd, podcast tour, kruisweg, winkeltje
16.30 uur vertrek
De kosten voor de koffie en lunch bedragen € 12,95 p.p. Voor het vervoer willen we eerst weten wie er mee gaan om dan een keus te maken tussen een bus huren of met eigen auto’s gaan. Aanmelden kunt u middels een formulier achter in de kerk of via de mail bij ton.hekkenberg@outlook.com. Graag met vermelding van:
– naam en adres
– het aantal personen dat mee wil
– of u beschikt over eigen vervoer
– en of u in dat geval ook nog mensen mee kunt nemen.
Orgelconcert Maarschalkerweerdorgel
In april bestaat het Maarschalkerweerd van de Vituskerk in Blaricum 150 jaar. Ter gelegenheid hiervan is er op zondag 21 april van 14.00 – 15.00 uur een orgelconcert in de Vituskerk. Bas Groenewoud en Herman van Dijk zullen het orgel bespelen en er zal iets worden verteld over de geschiedenis van het orgel. Toegang vrij, collecte na afloop.
Gabriel Fauré concert
In 2024 is het 100 jaar geleden dat Gabriel Fauré (1845–1924) is overleden. In dit herdenkingsjaar voert COV-Hilversum op zondag 21 april om 15:00 uur drie van zijn werken uit. Gabriel Fauré: een begaafde componist van melodieuze, vaak ingetogen, muziek met een romantische inslag. Voor velen herkenbare klanken! Raoul Steffani is de bariton bij het concert. Steffani ontving vorig jaar de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur & Media) na een concert in het Muziekgebouw aan het IJ. Jonne Vogel is de andere solist tijdens dit concert. De werken die worden uitgevoerd zijn Pavane, Cantique de Jean Racine en Requiem. U bent van harte welkom in het MCO-gebouw, Heuvellaan 33 in Hilversum. Meer informatie vindt u via www.covhilversum.nl. Kaarten à €22,50 (jongeren t/m 18 jaar €11,-) kunt u bestellen via www.mcogebouw.nl/agenda.
Bedevaart naar Banneux 
(24 – 28 mei en 23-27 augustus)
Caritas Banneux Bisdom Haarlem – Amsterdam organiseert ook dit jaar weer twee bedevaarten naar Banneux. In 1933 verscheen Maria aan een jong meisje, Mariette Beco. Maria noemde zich hier ‘de Maagd der Armen’ en ‘Moeder van de Verlosser’.  Jaarlijks komen velen naar deze bedevaartplaats in de Ardennen  voor een bezoek aan het heiligdom en om de handen in de bron bij de verschijningsplaats te steken. Op vrijdag rijden enkele bussen langs verschillende opstappunten. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen per regio. Een van de bussen is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In Banneux verblijven we in de Hospitaliteit. Voor wie het nodig heeft, is verpleegkundige zorg aanwezig. In Banneux is er tijd voor ontspanning, ontmoeting en samen vieren. Elke dag vieren we de H. Mis en nemen deel aan het ziekenlof. Ook zal er een lichtprocessie zijn en wordt de kruisweg gebeden. Op zondag is de internationale hoogmis met als hoofdcelebrant een van de Nederlandse bisschoppen. Op dinsdag is de terugreis naar Nederland. De kosten voor de bedevaart zijn: €325. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op banneux.bisdomhaarlem@outlook.nl.
Hospice zoekt vrijwilligers 
Met een enthousiast team vrijwilligers en zorgprofessionals is Hospice Huizen ruim 6 jaar open voor de opvang en begeleiding van zieke mensen in de laatste levensfase. Het hospice staat open voor iedereen, ongeacht levensbeschouwing of manier van leven. Bestuur, coördinatoren en vrijwilligers in ons hospice zetten zich van harte in vanuit een christelijke levensovertuiging, waarbij  Jezus hun voorbeeld in dienstbaarheid is. Mogelijk heeft u in de afgelopen tijd wel eens over het hospice gehoord via een medewerker of omdat een bekende of familielid in het hospice was opgenomen. Het Hospice Huizen heeft te maken met een natuurlijk verloop van medewerkers waardoor zowel in het voor- als in het najaar een wervingscampagne wordt georganiseerd voor nieuwe vrijwilligers. Bent u / ben jij gastvrij, zorgzaam en 4 uur per week beschikbaar? Dan gaan medewerkers van het hospice graag met u/je in gesprek op vrijdag 19 april tussen 10:00 en 12:00 uur of donderdag 25 april tussen 19:00 en 21:00 uur. Ook voor het tuinonderhoud zoekt het hospice nog vrijwilligers.
Hospice Huizen, Gooierserf 126, tel. 035-7200710.
Gebed om vrede
Wij bidden om vrede in de wereld,
om politici die echt vrede willen
en alles doen om geweld te stoppen,
om profeten die hun stem verheffen
tegen machtsmisbruik en onderdrukking,
om idealisten die ondanks alles
toch blijven geloven dat vrede mogelijk is.
Moge door ieders inzet deze aarde
toch bewoonbaar worden voor alle mensen.

Wij bidden om echte vrede in de wereld
dat de opgehitste haat tussen bevolkingsgroepen
weer omgebogen wordt naar verdraagzaamheid en respect voor elkaar;
dat iedereen weer naar zijn eigen thuis kan terugkeren,
dat allen in vrijheid samen werken aan de wederopbouw van hun land.
Moge zo hun land weer leefbaar worden voor al zijn bewoners.

Wij bidden om vrede in het land waarin Jezus weldoende rondtrok,
een land dat verscheurd wordt door religieus fanatisme,
door wederzijds onbegrip en wantrouwen, door haat en geweld.
Mogen Joden en Palestijnen toch in staat zijn zich te bevrijden
van alle tegenstellingen die door de jaren heen gegroeid zijn,
dat zij zich samen inzetten te komen tot een vreedzame samenleving

Wij bidden om ware vrede in onze eigen samenleving,
dat de nieuwsmedia alle nieuws op een evenwichtige manier brengen,
en nooit voeding geven aan vooroordelen en discriminatie;
dat iedereen probeert mild te zijn in zijn oordeel over anderen,
wie ze ook zijn, waar ze ook vandaan komen.
Mogen wij zo samen bouwen aan een samenleving
waarin ieder in vrijheid kan leven.

God, onze Vader in de hemel,
moge uw rijk van vrede komen, in ons en door ons;
open onze ogen en onze harten voor elkaar,
dat wij anders gaan denken over onze verhouding met anderen,
dat het welzijn van de ander steeds meer onze aandacht krijgt.
God, dat vragen wij U in Jezus’ naam. Amen
Terugblik voorstelling “In Gods naam”
Donderdag 11 april organiseerde HOI (Huizen Ontmoet Interkerkelijk) de voorstelling “In Gods naam” van Bastiaan Ragas in de Nieuwe Kerk. Het was een ontroerende avond waarin bijbelverhalen over onder andere koning David en Job  werden gecombineerd met persoonlijke ervaringen, de actualiteit en bekende muziek variërend van Händel tot Rob de Nijs en Elvis Presley. Een bijzondere ervaring.
Terugblik Paasbrunch
Voor de tweede keer werd er met Beloken Pasen, het weekend na Pasen, een paasbrunch gehouden. Dit keer was aan de jongeren die zich voorbereiden op het vormsel gevraagd om te helpen. Ze stelden zich tijdens de viering voor. Het thema van de viering was “Waartoe voel je je geroepen”. In aansluiting op roepingenzondag later deze maand vroegen we ons tijdens de viering af of je als vrijwilliger ook geroepen bent en wat het eigenlijk betekent om tot de club van Christenen te horen. Diaken Ton Hekkenberg probeerde met vragen over wat ze wilden worden en over hobby’s erachter te komen wat de roeping van de jongeren kon zijn. En dat bleek heel divers te zijn, van scheikundige tot architect, zeebioloog en anesthesist en van honkbal en voetbal tot paardrijden. Na de viering hielpen de jongeren met het voorbereiden van de lunch. Stol in stukken snijden, schaaltjes vullen en verspreiden, tafels dekken. Wat een geweldige hulpen. De lunch was erg gezellig en levendig. Er werd volop met elkaar gepraat en kennis gemaakt. Een nieuwe traditie die we zeker moeten voortzetten!
Ter bemoediging
De oude perenboom
Midden in een grote tuin, groeide eens een perenboom. Hij was al heel oud. De top was er een keer afgeslagen door de bliksem, en de wind had al zo lang aan de boom getrokken en  geduwd, dat de stam helemaal krom was gegroeid.
Nee, zo heel lang zou de perenboom niet meer leven, dat voelde hij zelf ook wel. Toen hij nog jong was, hing hij ieder jaar vol peren, maar de laatste jaren kwamen er alleen nog maar blaadjes aan de takken.
“Hè,” zuchtte de perenboom op een dag. “Ik wou dat ik nog eens een keer een mooie peer aan mijn tak kreeg, ééntje maar, dat zou genoeg zijn.”
En ja hoor, in het voorjaar verscheen er een knopje aan een van de takken. En uit dat knopje kwam een bloemetje, en toen dat volgroeid was, groeide er op die plaats een hele mooie peer. Het werd de mooiste peer die de boom ooit gehad had. En hij was er verschrikkelijk trots op.

Op een zondagmiddag kwam een jongetje de tuin in wandelen, samen met zijn opa. “Oh, opa, moet je eens zien!” riep het jongetje. “Wat een mooie peer is dat. Wil je hem voor mij plukken?” De opa keek en was verbaasd. “Hoe is het mogelijk,” zei hij. “Al zo lang heeft de oude boom geen peren meer gegeven . . . en zo mooi en gezond als deze heb ik ze nog nooit gezien.”

De boom hoorde wat de opa tegen het jongetje zei en van trots probeerde hij krakend een beetje rechtop te staan.

‘Opa, pluk je hem voor mij?” vroeg het jongetje nog eens. “Nee,” zei opa toen. “Dat doe ik niet. De boom heeft al zo veel jaren zoveel peren gegeven. Ik heb er altijd geplukt voor jouw mamma, en voor tante Marieke, en voor oom Frank. En ze waren altijd heerlijk. Maar deze laatste peer mag de boom zelf houden . . . Gewoon omdat ik hem bedanken wil, snap je dat?” “Ja,” zei het jongetje, “dat snap ik.”

De boom hield de peer vast, zolang als hij kon. Maar toen het herfst werd en de wind begon te waaien en te rukken, viel de peer op de grond. Er dwarrelden blaadjes overheen en de peer zakte een beetje weg in de aarde. Het jaar daarop ging de oude perenboom dood.

Maar toen opa en het jongetje weer eens in de tuin kwamen kijken, zagen ze dat op de plaats waar de peer gevallen was, een jong boompje begon te groeien. “Zie je dat?” zei de opa. “Zo moet dat gaan. Altijd maar weer, en altijd maar weer.
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.