Kontaktpunten 21 april

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Handelingen 4, 8-12, 1 Johannes 3, 1-2, Johannes 10, 11-18
We lezen dit weekend net als de vorige weken uit het boek Handelingen van de Apostelen. De lezing van deze week volgt niet lang na het verhaal van vorige week. Petrus heeft uit naam van Jezus een lamme genezen waarna hij de verrijzenis van Christus verkondigt. Vanwege deze verkondiging worden Petrus en Johannes en de genezen lamme door de autoriteiten gevangen genomen. Ze moeten zich verantwoorden voor de leiders, de oudsten, de schriftgeleerden en de hogepriesters in Jeruzalem. We horen de verdediging van Petrus als hem gevraagd wordt door welke kracht of in wiens naam hij de genezing van de lamme heeft verricht.
We lezen dat Petrus, vervuld van de heilige Geest, antwoordt dat het de overheden en oudsten en het hele volk van Israël bekend is dat de weldaad die zij aan een gebrekkige hebben bewezen waardoor deze genezen is door de naam van Jezus Christus is gedaan. Jezus van Nazaret is door hen gekruisigd maar door God uit de doden opgestaan. Hij is de steen die door hen, de bouwlieden werd verworpen en nu de hoeksteen is geworden. Bij niemand anders is er redding te vinden en zijn Naam is de enige onder de hemel die redding kan bieden.Deze laatste zin van Petrus toespraak is best lastig. Wat moeten we met die redding? Wat zou Petrus ermee bedoelen? Vaak denken we dan aan het laatste oordeel. Jezus redt ons uit de dood, van onze zonden door zijn lijden, sterven en verrijzenis. Wie in Jezus gelooft heeft eeuwig leven. Maar zou het niet ook iets kunnen zijn voor het hier en nu? Zou Jezus niet ook nu redding brengen? We hebben vaak de neiging om van onszelf en onze omgeving van alles te moeten. We moeten presteren op ons werk of op school, we moeten zoveel mogelijk geld verdienen, onze tuin moet er netjes uitzien, we moeten … We zitten vast in allerlei verplichtingen. Wil Jezus ons niet ook daaruit redden? Jezus wil ons nu al vrijheid geven als kind van God. Hij steunt ons als we het zwaar hebben. Hij is ons nabij in onze eenzaamheid. Hij geeft kracht en houvast als alles om ons heen wankelt. Zo kunnen wij nu bij Hem redding vinden. Zo is Jezus de hoeksteen, die steen, groter en steviger dan de rest op een hoek van het gebouw. Die steen die de stormen opvangt, die het hele metselwerk ondersteunt en samenhoudt. Degene waarop alles rust.Samen Jezus’ nabijheid vieren? Kom dan zaterdag om 19:00 uur of zondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zaterdag 20 april 19:00 uur woord en gebedsviering. Voorgangers leken

Zondag 21 april 11:00 uur oecumenische viering. Voorgangers ds. Marjan de Vries en pastor Mikel Palić

Zondag 28 april 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić

Zondag 28 april 12:40 uur peuterviering. Voorganger pastor Mikel Palić

Vrijdag 3 mei 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen

Zondag 5 mei 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
In Memoriam
Op zondag 14 april is op 78-jarige leeftijd Johannes Jozef Maria Vriend overleden. Pastoor Jan Vriend werd in 1978 tot  priester gewijd. Hij was meer dan 40 jaar pastoor van de basiliek in Laren en was een bindende figuur in het dorp. In 2022 ging hij met emeritaat, maar bleef hij in Laren wonen. Hem wordt uitgeleide gedaan op zaterdag 20 april om 13:30 uur vanuit de basiliek in Laren.
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 21 april
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Kajántó Maria, Kinderhuis Élesd
Het kindertehuis van de Hongaarse gemeenschap in het Roemeense Élesd bestaat alweer 27 jaar. Er worden met heel veel liefde kinderen opgevangen die echt niet meer thuis kunnen wonen. Zij krijgen hier de aandacht, scholing en warmte die zij verdienen.
Voor een groot deel draagt de Hongaarse gemeenschap de kosten van dit huis door verkoop van goederen en door bijvoorbeeld een deel van de eigen oogst te geven voor de bereiding van maaltijden. De Roemeense overheid en de EU stellen steeds hogere voorwaarden voor de verzorging en huisvesting van de kinderen. Voor een deel is dat natuurlijk terecht, maar als er op een dag vijf inspecties na elkaar verschijnen, die steeds andere -kostbare- eisen stellen voor de voortgang van het huis, dan zorgt dat voor veel hoofdbrekens. Door voor het kinderhuis te collecteren, willen wij bijdragen aan de zorg voor deze kwetsbare kinderen. De kinderen en verzorgers in onze partnergemeente Élesd zijn u dankbaar! We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Elesd
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden tijdens de viering. U kunt ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. Deze vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zaterdag om 19:00 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de St. Vituskerk BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Zaterdagavondviering
Zaterdag 20 april om 19:00 uur is de maandelijkse woord- en gebedsviering. Tijdens deze viering, die zo’n drie kwartier duurt, is er ruimte voor individueel gebed, is er zang en muziek en bidden we samen voor intenties die tijdens de viering zijn ingezameld. We lezen het verhaal van de Goede Herder, de middelste van de zeven “Ik ben” woorden van Jezus. Wat wil Hij ons hiermee zeggen? Hierover willen we met u nadenken tijdens de viering. U bent van harte welkom.
Oecumenische viering
Na bijna twee jaar wachten is er op zondag 21 april weer een oecumenische viering. Het thema van de dienst is ‘Is de kerk je tweede thuis?’ Wat betekent ‘thuis’? Een plaats waar het veilig en vertrouwd is, waar je je welkom voelt, waar je tot rust kunt komen?  Is de kerk zo’n plaats voor ons? Voor De Duif is dat een actueel thema, nu de twee wijkgemeentes Goede Herder en Oosterlicht samen verder gaan als De Duif. Wat is er nodig om je thuis te voelen in de nieuwe situatie? En hoe is het voor ons allemaal bij een oecumenische dienst? Voelt dat ook als thuiskomen? O.l.v. Eric Bakker zal een projectkoor van gemeenteleden uit beide kerken weer een muzikale bijdrage leveren aan de viering. Dat wordt vast weer een succes! We hopen u/jullie allemaal te zien op zondag 21 april om 11:00 uur in de Thomaskerk. Er is kindernevendienst en er wordt oppas aangeboden voor de jongste kinderen. U bent vanaf 10:30 uur welkom voor een kopje koffie of thee.
Kindernevendienst
Tijdens de oecumenische viering kunnen de kinderen naar de kindernevendienst. Daarin vertellen we een mooi verhaal bij Psalm 84. Het gaat over geluksvogels! We horen in het verhaal hoe Simon in Jeruzalem is geweest en daar een zwaluw heeft gezien met een nestje vol kleine zwaluwtjes. Ze wonen vlakbij de tempel van God, dat wil Simon ook! Gezellig als je ook komt luisteren naar het verhaal over geluksvogels.
Tot zondag, Henk en Susan
Peuterviering
Zondag 28 april om 12:40 uur is er speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Thomaskerk. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. De viering duurt ongeveer 20 minuten.
Boekenmarkt
Hebt u nog boeken, puzzels of Cd’s over, lever ze dan in voor de boekenmarkt in de Thomaskerk. We hebben al een flinke hoeveelheid boeken in allerlei talen ontvangen, maar er kunnen er nog bij. De opbrengt van de boekenmarkt is voor de Mariakapel. We verwachten de plannen daarvoor op de parochiebijeenkomst op donderdag 27 juni te kunnen presenteren. Om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven boeken te kopen willen we op Koningsdag, zaterdag 27 april alvast een eerste verkoopdag houden. Wilt u een aantal uren helpen bij deze verkoop, of hebt u boeken voor de verkoop, neem dan contact op met Johanna van Winsen (j.halfschepel@ziggo.nl, 06-10501728).
Bedevaart Heiloo 
De maand mei is Mariamaand. Daarom willen we als parochie op vrijdag 24 mei een bedevaart maken naar Heiloo. Daar zullen wij Maria vereren en onze onderlinge banden een beetje aanhalen door samen te vieren en te lunchen. Het dagprogramma bestaat in grote lijnen uit:
11.00 uur, ontvangst met koffie en verhaal over het heiligdom.
11.45 uur eucharistische aanbidding
13.00 uur verzorgde lunch in het Oesdom
14.00 uur rozenkransgebed
14.30 uur eucharistieviering
15.30 uur vrije tijd, podcast tour, kruisweg, winkeltje
16.30 uur vertrek
De kosten voor de koffie en lunch bedragen € 12,95 p.p. Voor het vervoer willen we eerst weten wie er mee gaan om dan een keus te maken tussen een bus huren of met eigen auto’s gaan. Aanmelden kunt u middels een formulier achter in de kerk of via de mail bij ton.hekkenberg@outlook.com. Graag met vermelding van:
– naam en adres
– het aantal personen dat mee wil
– of u beschikt over eigen vervoer
– en of u in dat geval ook nog mensen mee kunt nemen.
Orgelconcert Maarschalkerweerdorgel
In april bestaat het Maarschalkerweerdorgel van de Vituskerk in Blaricum 150 jaar. Ter gelegenheid hiervan is er op zondag 21 april van 14.00 – 15.00 uur een orgelconcert in de Vituskerk. Bas Groenewoud en Herman van Dijk zullen het orgel bespelen en er zal iets worden verteld over de geschiedenis van het orgel. Toegang vrij, collecte na afloop.
Gabriel Fauré concert
In 2024 is het 100 jaar geleden dat Gabriel Fauré (1845–1924) is overleden. In dit herdenkingsjaar voert COV-Hilversum op zondag 21 april om 15:00 uur drie van zijn werken uit. Gabriel Fauré: een begaafde componist van melodieuze, vaak ingetogen, muziek met een romantische inslag. Voor velen herkenbare klanken! Raoul Steffani is de bariton bij het concert. Steffani ontving vorig jaar de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur & Media) na een concert in het Muziekgebouw aan het IJ. Jonne Vogel is de andere solist tijdens dit concert. De werken die worden uitgevoerd zijn Pavane, Cantique de Jean Racine en Requiem. U bent van harte welkom in het MCO-gebouw, Heuvellaan 33 in Hilversum. Meer informatie vindt u via www.covhilversum.nl. Kaarten à €22,50 (jongeren t/m 18 jaar €11,-) kunt u bestellen via www.mcogebouw.nl/agenda.
Bedevaart naar Banneux 
(24 – 28 mei en 23-27 augustus)
Caritas Banneux Bisdom Haarlem – Amsterdam organiseert ook dit jaar weer twee bedevaarten naar Banneux. In 1933 verscheen Maria aan een jong meisje, Mariette Beco. Maria noemde zich hier ‘de Maagd der Armen’ en ‘Moeder van de Verlosser’.  Jaarlijks komen velen naar deze bedevaartplaats in de Ardennen  voor een bezoek aan het heiligdom en om de handen in de bron bij de verschijningsplaats te steken. Op vrijdag rijden enkele bussen langs verschillende opstappunten. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen per regio. Een van de bussen is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In Banneux verblijven we in de Hospitaliteit. Voor wie het nodig heeft, is verpleegkundige zorg aanwezig. In Banneux is er tijd voor ontspanning, ontmoeting en samen vieren. Elke dag vieren we de H. Mis en nemen deel aan het ziekenlof. Ook zal er een lichtprocessie zijn en wordt de kruisweg gebeden. Op zondag is de internationale hoogmis met als hoofdcelebrant een van de Nederlandse bisschoppen. Op dinsdag is de terugreis naar Nederland. De kosten voor de bedevaart zijn: €325. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op banneux.bisdomhaarlem@outlook.nl.
Hospice zoekt vrijwilligers 
Met een enthousiast team vrijwilligers en zorgprofessionals is Hospice Huizen ruim 6 jaar open voor de opvang en begeleiding van zieke mensen in de laatste levensfase. Het hospice staat open voor iedereen, ongeacht levensbeschouwing of manier van leven. Bestuur, coördinatoren en vrijwilligers in ons hospice zetten zich van harte in vanuit een christelijke levensovertuiging, waarbij  Jezus hun voorbeeld in dienstbaarheid is. Mogelijk heeft u in de afgelopen tijd wel eens over het hospice gehoord via een medewerker of omdat een bekende of familielid in het hospice was opgenomen. Het Hospice Huizen heeft te maken met een natuurlijk verloop van medewerkers waardoor zowel in het voor- als in het najaar een wervingscampagne wordt georganiseerd voor nieuwe vrijwilligers. Bent u / ben jij gastvrij, zorgzaam en 4 uur per week beschikbaar? Dan gaan medewerkers van het hospice graag met u/je in gesprek op donderdag 25 april tussen 19:00 en 21:00 uur. Ook voor het tuinonderhoud zoekt het hospice nog vrijwilligers.
Hospice Huizen, Gooierserf 126, tel. 035-7200710.
Pausboodschap roepingenzondag 
Sinds 1963 is de vierde zondag van Pasen Roepingenzondag. Deze dag wordt in het bijzonder gebeden voor de roeping tot priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven. Het thema dit jaar is “Wat vraagt God van jou?”. Paus Franciscus zegt in zijn boodschap dat wij zijn geroepen om hoop te zaaien en vrede te stichten. Hij stelt dat ons leven pas voldoening vindt als we ontdekken wie we zijn, wat onze gaven zijn, waar we ze vrucht kunnen laten dragen en welke weg we kunnen volgen om tekens en instrumenten te zijn van liefde, schoonheid en vrede. De hele boodschap van de Paus kunt u lezen via deze link
Gebed om vrede
Vrede, waar kan ik je zien?
Vrede, waar kan ik je vinden?
Zwerf je ergens rond misschien?
Kun je nergens meer naar binnen?
Vrede, waar kan ik je zien?

Woon je in een oud verhaal?
Leef je in een ver verleden?
Zie’k je nog op het journaal?
Kom ik je vandaag nog tegen?
Vrede, waar kan ik je zien?

Ben je soms een kleine ster;
Helder schijnend, lieve vrede?
Maar dan ben je toch wel ver.
Waarom kom je niet beneden?
Vrede, dan kan ik je zien.

Vrede, waar zal ik je zien?
Vrede waar zal ik je vinden?
Zwerf je nog steeds rond misschien?
Of zit je bij me binnen?
Vrede, dan laat ik je zien.
(Eppie Dam in www.sylboade.nl)
Ter bemoediging
Dat er licht mag zijn.
Licht in onze ogen,
zodat we elkaar zien,
zo goed als nieuw.

Licht in onze huizen,
dat er vriendschap
en gastvrijheid mogen heersen.

Licht op onze wegen,
dat we niet dwalen
en elkaar tot doolhof zijn.

Licht op deze plaats,
om elkaar bij te lichten,
elkaar toe te schijnen.

Met het geloof in Hem
die ons geroepen heeft:
‘Ik ben het licht van de wereld!’
Amen
(Nieuwsbrief PGH 143)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.