Kontaktpunten 28 april

Vieringen
Dit weekend zijn de lezingen Handelingen 9, 26-31, 1 Johannes 3, 18-24, Johannes 15, 1-8
We lezen dit weekend net als de vorige weken uit het boek Handelingen van de Apostelen, maar dit keer een gedeelte veel verder in het boek. Er is in de tussentijd een heleboel gebeurd. Stefanus, een trouwe volgeling van Jezus die diaken was in Jeruzalem is vermoord. Paulus, die toen nog Saulus werd genoemd stemt in met deze moord. Hij is een goed opgeleide, radicaal denkende Jood, fanatiek aanbidder van de God van Israël en kenner van de wet van Mozes. Na de moord op Stefanus beginnen de vervolgingen van de eerste christenen. Saulus doet hieraan mee.
Saulus is fel tegenstander van de mensen van de Weg zoals de eerste christenen werden genoemd. Hij vraagt aan de hogepriester om naar Damascus te mogen gaan om daar de aanhangers van de Weg gevangen te nemen en mee naar Jeruzalem te nemen. Op weg naar Damascus wordt Saulus plotseling omstraald door een licht uit de hemel. Hij wordt door Jezus aangesproken op zijn gedrag en bekeert zich. In Damascus verkondigt hij in de synagoge dat Jezus de zoon van God is. Zijn fanatisme leidt er toe dat Joden plannen maken om hem te vermoorden. Daarom ontvlucht hij de stad en gaat terug naar Jeruzalem.Op dat punt begint de lezing van vandaag. We lezen dat Paulus in Jeruzalem probeert om zich aan te sluiten bij de leerlingen. Die geloofden echter niet dat Paulus een leerling van Jezus geworden was en waren bang. Barnabas trekt zich het lot van Paulus aan, brengt hem bij de leerlingen en vertelt dat Paulus de Heer gezien heeft en dat hij in Damascus in de naam van Jezus optrad. Vervolgens gaat Paulus in Jeruzalem geregeld met de leerlingen om en ook hier treedt hij onverschrokken op in de naam van de Heer. Maar ook in Jeruzalem proberen Joden hem te vermoorden. Als de christenen dit ontdekken helpen ze Paulus om naar Tarsus te vertrekken. Nu is er vrede in de Kerk in heel Judea, Samaria en Galilea en deze groeit met hulp van de heilige Geest.Blijkt uit dit verhaal niet hoe zelfs je grootste tegenstander een bondgenoot kan worden? Maar dat vraagt wel grote overwinningen van beide kanten zeker bij diegene die vol angst en wantrouwen is door ervaringen in het verleden. Bruggenbouwers zoals Barnabas kunnen een belangrijke rol spelen in zulke situaties en zijn daarom zo belangrijk voor de gemeenschap.Verder bouwen aan onze gemeenschap? Kom danzondag om 9:30 uur naar de Thomaskerk of kijk en luister naar de livestream. 
Komende vieringen

De komende weken zijn er de volgende vieringen in de Thomaskerk
Zondag 28 april 9:30 uur eucharistieviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Zondag 28 april 12:40 uur peuterviering. Voorganger pastor Mikel Palić
Vrijdag 3 mei 10:15 uur 1e vrijdagviering/eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen
Zondag 5 mei 9:30 uur familieviering/eucharistieviering. Voorganger pastor Javier Acuña
Zondag 12 mei eucharistieviering. Voorganger pater Wijnand van Wegen m.m.v. het Thomaskoor
Intenties
U kunt uw intenties tot uiterlijk vrijdag 12 uur doorgeven bij het secretariaat (secretariaat@rkhuizen.nl, 035-5240069). Daarnaast ligt er tijdens de viering een intentieboek achterin de kerk waarin u een intentie kunt schrijven die u graag genoemd wilt hebben tijdens de viering. 
Collectes 28 april
Eigen kerk:
Via deze collecte vragen we uw bijdrage aan de lopende kosten van onze parochie zoals kosten voor de vieringen, klein onderhoud, kaartjes of bloemen bij jubilea of ziekte. We collecteren hiervoor tijdens de viering, maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Eigen kerk.
Bisdom
Onze parochie betaalt, net als alle andere parochies maandelijks een financiële bijdrage aan het bisdom. Dit bedrag is bestemd voor de organisatie van het bisdom en voor de ondersteuning van de parochies bij hun werk. We collecteren hiervoor tijdens de viering, 
maar u kunt uw bijdrage ook overmaken naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. Bisdom
Tijdens de vieringen wordt de collecte gehouden bij het verlaten van de kerkzaal. De mandjes vindt u bij de beelden van Maria en Thomas. U kunt daar ook via een QR-code bijdragen aan de collectes. De bijdrage via de QR-code staat standaard op € 2 ingesteld, maar dat kunt u desgewenst aanpassen. Als u de viering via de livestream volgt of als u uw bijdrage niet kunt of wilt geven tijdens de collecte, kunt u uw bijdrage ook overmaken. Dat hoeft niet wekelijks. U zou het ook kunnen opsparen en bijvoorbeeld maandelijks kunnen overmaken via een periodieke overschrijving. U kunt dit doen naar rekeningnummer NL41 INGB 00 00 5401 54t.n.v. RK Parochie Huizen onder vermelding van het doel.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.
Vieringen via de livestream
Voor al degenen die de vieringen niet kunnen bijwonen, zenden we de vieringen uit via de livestream. De vieringen zijn direct te volgen via deze link. Ook vindt u een link op onze website. Kijkt u op uw telefoon of tablet dan kunt u ook de kerkdienst gemist app downloaden. U vindt de uitzendingen onder RK Huizen/Blaricum.
De viering die komende week  wordt uitgezonden is:Zondag om 09:30 uur vanuit de ThomaskerkZondag om 11:00 uur vanuit de St. Vituskerk BlaricumDe vieringen kunnen na afloop nog korte tijd worden teruggekeken. Alle vieringen vindt u hier.

Wilt u bijdragen aan de kosten van de livestreamuitzendingen, maak dan uw bijdrage over naar NL 41 INGB 0000 5401 54 t.n.v. RK Parochie Huizen o.v.v. KerkTV.

Nieuws uit de parochie
Boekenmarkt
Op Koningsdag, zaterdag 27 april bent u tussen 10:00 en 12:00 uur, van harte uitgenodigd op de boekenmarkt bij de Thomaskerk. Naast een flinke hoeveelheid boeken in verschillende talen zijn er ook CD’s en puzzels. De opbrengt van de boekenmarkt is voor de Mariakapel. We verwachten de plannen daarvoor op de parochiebijeenkomst op donderdag 27 juni te kunnen presenteren.
Peuterviering
Zondag 28 april om 12:40 uur is er speciaal voor de allerkleinsten en hun gezinnen een peuter- en kleuterviering in de Thomaskerk. De kinderen en hun ouders mogen voor in de kerk zitten, zodat iedereen alles goed kan zien en horen. Er worden kaarsjes aangestoken, liedjes gezongen, een verhaal voorgelezen en samen spelen we het verhaal na. De viering duurt ongeveer 20 minuten.
Eerste vrijdagviering mei
De meimaand is begonnen. Het is de maand van Maria en veel mensen hebben met Maria een bijzondere band. Het is al te zien aan de vele kaarsen en lichtjes die in al onze kerken bij Maria branden. Een katholieke kerk zonder beeld of afbeelding van de Moeder van God is gewoon niet denkbaar. De meimaand is eigenlijk één grote Moederdag. Tijdens de viering staan we stil bij Maria, als middelares. Wees welkom bij deze viering op vrijdag 3 mei om 10.15 uur.
Familieviering
Zondag 5 mei om 9:30 uur is er een familieviering. Mei is bij katholieken de Maria-maand bij uitstek. Natuurlijk is oktober een belangrijke Maria-maand. Maar de maand mei staat bovenaan, ook al vieren we op andere dagen in het jaar hoge Maria-feesten. Eerder dit jaar Maria Lichtmis (2 februari), en Maria-boodschap (25 maart), en straks in de zomer Maria-Tenhemelopneming (15 augustus). En hoeveel bedevaartsplaatsen zijn er niet! Fatima, Lourdes, Banneux, ‘ons’ Heiloo in Noord-Holland en talloze andere. Dagelijks wordt door mensen overal ter wereld het Wees Gegroet gebeden. Hoe komt het toch dat Maria zo ‘populair’ is en waarom is de Mei-maand háár maand?
Bijbelleesavond
Op maandag 6 mei van 20.00- 22.00 uur is er weer een bijbelleesavond. Deze keer in de Thomaskerk. Dit jaar wordt gelezen uit het boek Samuel. Elke avond is weliswaar een vervolg op de voorafgaande avond, maar iedere avond staat op zich, dus u kunt op elk moment instromen. Aanmelden en meer informatie bij Cuno Lavaleije (035-8886946, cuno66@gmail.com)
Pater Wijnand van Wegen 90 jaar
Zondag 12 mei om 9:30 uur vieren we met een feestelijke viering de 90e verjaardag van pater Wijnand van Wegen. Het Thomaskoor zingt en heeft extra feestelijke liederen uitgezocht. Natuurlijk is de collecte die dag voor zijn geliefde Friersdale, waar hij ook deze zomer weer naar toe hoopt te gaan. Na de viering bent u van harte uitgenodigd voor een kopje thee of koffie met een gebakje erbij tijdens de receptie.
Bedevaart Heiloo 
De maand mei is Mariamaand. Daarom willen we als parochie op vrijdag 24 mei een bedevaart maken naar Heiloo. Daar zullen wij Maria vereren en onze onderlinge banden een beetje aanhalen door samen te vieren en te lunchen. Het dagprogramma bestaat in grote lijnen uit:
11.00 uur, ontvangst met koffie en verhaal over het heiligdom.
11.45 uur eucharistische aanbidding
13.00 uur verzorgde lunch in het Oesdom
14.00 uur rozenkransgebed
14.30 uur eucharistieviering
15.30 uur vrije tijd, podcast tour, kruisweg, winkeltje
16.30 uur vertrek
De kosten voor de koffie en lunch bedragen € 12,95 p.p. Voor het vervoer willen we eerst weten wie er mee gaan om dan een keus te maken tussen een bus huren of met eigen auto’s gaan. Aanmelden kunt u middels een formulier achter in de kerk of via de mail bij ton.hekkenberg@outlook.com. Graag met vermelding van:
– naam en adres
– het aantal personen dat mee wil
– of u beschikt over eigen vervoer
– en of u in dat geval ook nog mensen mee kunt nemen.
Zondag van de Oosterse kerken
Elk jaar op de vijfde zon­dag van Pasen bid­den alle pa­ro­chies in Neder­land met en voor de Oosterse Kerken. Dit jaar valt dit op zondag 28 april. Door hiervoor te bidden wordt de band met de Oriëntaalse en de Oosters-Orthodoxe kerken gevoed en wordt de verschei­den­heid binnen de Katho­lie­ke Kerk gevierd. Dit jaar staat de kleine christelijke gemeenschap in Gazacentraal. Deze gemeenschapstaat zwaar onder druk en moet leven met oorlog en geweld.Laten we de Zondag voor de Oosterse Kerken bidden met en voor de christenen in het Heilig Land, dat zij door hun geloof in de opstanding de hoop en liefde levend kunnen houden en tekenen van vrede blijven stellen. 
Vier.nu
Wat vieren we eigen­lijk met Hemel­vaart en Pink­ste­ren? Kennis over deze chris­te­lijke feesten is lang niet meer alge­meen bekend en voor velen betekent het niet veel meer dan een paar vrije dagen in mei. Hemel­vaart valt veer­tig dagen na Pasen en tien dagen voor Pink­ste­ren, altijd op een don­der­dag. Tijdens Hemel­vaart vieren we dat Christus is opgeno­men in de Hemel. Pink­ste­ren is altijd vijf­tig dagen na Pasen en tien dagen na Hemel­vaart. Met Pink­ste­ren viert de Kerk de uitstor­ting van de Heilige Geest over de apos­te­len. De Geest is God zelf die in gelo­vi­gen woont en werkt, en hen voor altijd met God verbindt. Op de web­si­tewww.vier.nu wordt uitgebreider uit­ge­legd wat en hoe we vieren met Hemel­vaart en Pink­ste­ren en welke tradities er mee verbon­den zijn. Ook vindt u er gebeden, de pinksterbrief van de bisschoppen en een kleurplaat voor de kinderen
Gezinsdag in Madurodam 
In de week van zaterdag 11 mei tot en met vrijdag 17 mei vindt in Nederland voor de tweede keer de Week van het Gezin plaats. Een gezinsdag in Madurodam op zaterdag 11 mei vormt de feestelijke aftrap van deze week. Het belooft een gezellige dag te worden waarop ouders en kinderen een kort programma krijgen aangeboden en ze daarna alle tijd hebben om het park te verkennen. Voor gezinnen is er deze dag een sterk gereduceerd tarief van €7,50 per persoon met een maximum van €30,= per gezin. Hierbij is een parkeerkaart inbegrepen. Aanmelden en meer informatie via www.gezinsplatform.nl/?p=info&ids=gezinsdag2024
Gebed om vredeSteeds weer bleef Jezus hopen op vrede.
Vrede is ook het eerste woord dat klinkt in de verhalen
over de apostelen die Jezus herkenden na zijn dood.
Vrede is een mooie droom.
Vrede in het eigen hart,
tevredenheid met wie we maar zijn;
vrede in ons huis en in onze wereld:
laten we elkaar die vrede toewensen
Terugblik oecumnische viering
In een volle Thomaskerk was op zondag 21 april een oecumenische viering. Een projectkoor van zo’n 35 personen begeleid door de band uit de Duif en Marion Koster, onze vaste organist zorgden er voor dat het een swingende viering werd. Dominee Marjan de Vries en pastor Mikel Palić wisten velen te raken met hun mooie invulling van het thema van de viering: Is de kerk je tweede thuis? Twee parochianen die niet alleen in onze kerk maar ook in de Duif actief zijn vertelden hoe dit ontstaan is en hoe ze zich in beide kerken thuis voelen. De gemeenschappen hebben veel gemeen, al zijn er natuurlijk ook verschillen. Mede daardoor is het juist fijn om in beide kerken te komen.
Ter bemoediging
Het leven van de boom 
Er was eens een boom, een onbekende boom, ergens langs de waterkant. Geplant door niemand weet wie. Hij leefde daar breeduit met vele takken. Hij droeg de forse stem van de wind, of de doodse stilte van de avondlucht.

’s Winters was het leven kaal, en zwiepend op de harde wind en met zijn twijgen als toegeklemde vuisten, stond hij maar te wachten op de lente. Tot zijn takken weer vol groen en bloesems schoten van ingehouden leven! En, als de zomer kwam, maakte hij gratis schaduw voor iedereen, en soms een paraplu tegen de regen. Zo leefde die boom daar, jaar in, jaar uit, op en neer in vier seizoenen.

Maar op een zekere dag kwam er een man, gewapend met een mes. Er was geen ontkomen meer aan: de mooiste tak werd afgesneden en de man nam hem mee naar huis. Een dode tak… voorgoed van het leven weggesneden. En straks natuurlijk vergeten.
Drie dagen later kwam de man terug bij de boom. Die stond daar, doodstil van angst. Welke tak is vandaag aan de beurt? Maar kijk, de man ging zitten aan de voet van de boom en hij blies op de afgesneden tak. Hij blies het lied van de fluit. De boom hield al zijn ruisen in en verstond de fluit: “Horen jullie mij? Ik leef! Ik leef! En meer dan ooit tevoren. Ik leef! Ik fluit! Ik zing!”
(Marinus van den Berg)
Contact

Kopij Kontaktpunten
Hebt u kopij voor de Kontaktpunten, stuurt u die dan uiterlijk donderdagavond naar het secretariaat op. Probeer de informatie wel zo kort en krachtig mogelijk op te schrijven.

Aanmelden Kontaktpunten
Als u de Kontaktpunten voortaan digitaal wilt ontvangen, stuur dan een mail naar het secretariaat of meldt u aan via de website. Zou u ons willen melden als u weet dat iemand graag de Kontaktpunten ontvangt maar de digitale Kontaktpunten niet kan lezen en de papieren versie niet kan meenemen uit de kerk. Wij zorgen dan dat diegene de papieren versie ontvangt.